maanantai 1. joulukuuta 2014

Luukku 1 - Iltarutiinit

Hei ja ihanaa joulukuun ensimmäistä päivää!! :) 
On aika avata tämän hyvinvointikalenterin ensimmäinen luukku.
Luukun takaa löytyy aihe - Iltarutiinit.

Iltarutiinit helpottavat niin lapsen kuin aikuisenkin nukkumaanmenoa ja edes auttavat hyviä yöunia. Tutut tavat rauhoittavat ja luovat turvallisuuden tunteen. Tietysti täytyy tiedostaa, mitkä iltarutiinit ovat hyväksi ja mitkä pahaksi itselleen. ;) Hyvät iltarutiinit saavat aikaan sen, että unirytmi on suhteellisen säännöllistä ja unen laatu pysyy hyvänä.

Omiin iltarutiineihini kuuluu aina ensimmäiseksi valojen himmenntäminen. Näin joulun lähestyessä teen sen polttamalla kynttilöitä ja sammuttamalla muut valot kokonaan. Valojen himmentäminen vaikuttaa elimistömme melatoniin tuotantoon aktiivisesti. Melatoniini on niin sanotusti "pimeähormooni", joka vaikuttaa meihin unettavasti. Tästä samasta syystä käytän nykyään myös nukkuessani silmälappuja, jotta tämä hormooni vaikuttaisi minuun mahdollisimman unettavasti myös yöllä, varsinkin kesäisin. Meillä on kyllä pimennuysverhot, mutta ei ovea makkarissa, joten aina jostakin sitä valoa tulee makuuhuoneeseen, siksi siis silmälaput.
Näillä hyvät unet taattu paikassa kuin paikassa. :)

Toinen iltarutiinini on netflix tai hyvä juoninen kirja. Netflixistä seuraan iltaisin ennen nukkumaan menoa jotain hauskaa sarjaa, jossa ei mieheni mielestä ole mitään järkeä. Siksi se sopiikin hyvin rennoksi aivot narikkaan puuhaksi! ;) Sitä ei tarvitse silloin niin hirveän tarkasti seurata vaan voi ottaa rennosti ja nauraa! Nauru nimittäin rentouttaa kehoa ja vähentää stressiä! Hyvä juonisessa kirjassa tahtoo olla vain se vaara, että jos kirjassa on menossa oikein hyvä kohta, en meinaa malttaa lopettaa lukemista.

Kolmas iltarutiinini minulla on kamomillateen juominen. Se rentouttaa ja rauhoittaa mukavasti. Muita iltarutiinejani ovat myös varmasti monelle hyvin normaalit kasvojen puhdistus ja hampaiden pesu. No ne kuuluvat minullakin illan ohjelmistoon.  Monesti käyn vielä saunassa, se ei ehkä kuulu joka iltaisiin rutiineihini, mutta on ehdottomasti yksi suosikeistani! Monesti iltaisin myös venyttelen, rullailen, makaan piikkimatolla tai joogaan samalla kun katson netflixiä. Mutta täytyy myöntää että tämä menee enemmänkin kausittain, erityisesti silloin kun tarvitsen extrarentoutusta kropalle.

Kamomilla tee, jota käytän itse.

Ja yksi minkä olin melkein unohtaa on mukavat kotivaatteet! Eli jossain vaiheessa iltaa, se ei aina välttämättä ole heti töistä tultaessa mutta, vaihdan mukavat kotivaatteet päälleni. Se tarkoittaa monesti collareita, hupparia ja villasukkia (varsinkin näin talvella). Mukavuus rentouttaa.

Vielä kaksi iltarutiinia jotka on mainitsematta on minä olen hyvä- & kiitollisuuspäiväkirja. Kirjoitan sinne silloin tällöin asioita missä olen ollut sinä päivänä hyvä ja mistä olen kiitollinen, joskus useammin ja joskus harvemmin. Tällä tavoin muutan huononkin päivän vielä hyväksi ennen kuin menen nukkumaan. :)

Be thankful, be happy <3




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti