perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kesäluukku 26:Vältä hyperventilaatiota

Luukku 26: Vältä hyperventilaatiota
Stressi voi aiheuttaa hyperventilaatiota, mikä tarkoittaa, että hengität joko nopeammin ja/tai syvemmin kuin on tarpeellista. Ruumiisi saa liikaa happea ja tarvitsee tasapainoon päästäkseen hiilidioksidia. Et anna ruumiillesi tilaisuutta pitää tarpeeksi kauan hiilidioksidia ja niinpä se ei voi hyödyntää siinä olevaa happea. Tämä aiheuttaa sinussa tuntemuksen, että sinulla on liian vähän ilmaa, vaikka sitä itseasiassa on liikaa.

Jos siis huomaat hyperventiloivasi, hengitä hitaasti ja rytmikkäästi vatsallasi. Voit myös koettaa pienentää hengenvetoja. Jos sinusta tuntuu, ettet saa hengitystäsi hallintaasi, hengittele käsiisi, jotka laitat kupiksi suun ja nenän eteen.


Uintivinkki!
Uimareilla näkee monesti esiintyvän erityisesti kisoissa hyperventilaatiota, itsekin olen sen kokenut monesti. Erittäin ikävä tunne. Itselläni veteen puhaltaminen rauhallisesti tasaa hengitystä hyvin.

Tätä samaa tunnetta saattaa esiintyä erityisesti vapaauinnin hengitystä harjoitellessasi. Olet ehkä uudessa ja vähän stressaavassa tilanteessa vedessä, joten saatat hengittää nopeammin ja tai liian syvään.

- Rauhoita mielesi.
- Hengitä ihan rauhallisesti alkuun muutaman kerran veden pinnan yläpuolella.
- Sen jälkeen hengitä rauhallisesti, mutta kuitenkin tehokkaasti uloshengitys veteen, nosta pääsi veden pinnan yläpuolelle ja ota rauhassa happea (mutta ei liian syvään).
- Toista muutaman kerran niin että olet rauhallinen ja happi tuntuu kulkevan ihan hyvin.
- Jatka uintiasi ja keskity rauhallisuuteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti